Kulturno umjetničko društvo "Golubovec"

KUD Golubovec

KUD "Golubovec" iz Novog Golubovca bilježi svoje postojanje od davne 1950. godine kada je eksploatacija ugljena bila u punom zamahu. Tadašnji mladi rudari i djevojke iz mjesta osnivaju kulturno prosvjetno društvo koje je u tadašnjem domu kulture priređivalo priredbe njegujući tradiciju kraja. Prestankom eksploatacije ugljena 1970. godine prestaje i zatire se rad društva.

Nakon nekoliko godina točnije 1984. godine grupa entuzijasta iz mjesta oživljava, te ponovo osniva društvo pod nazivom Kulturno umjetničko društvo "Golubovec" Novi Golubovec, naziv pod kojim djeluje i danas. Kao izraz potreba za kulturnim, glazbenim, plesnim i društvenim djelovanjem, te čuvanjem tradicija svojih predaka KUD na načelima scenskog amaterizma djeluje na odgojnom i stručnom osposobljavanju školske, studentske, te svekolike mladeži i starijih iz Novog Golubovca i okolice.

U ovih dvadeset godina postojanja KUD je sudjelovao gotovo na svim manifestacijama kulturnog sadržaja u Hrvatskom zagorju, kao i u široj regiji. Bilo je nastupa i u inozemstvu u Njemačkoj, gdje su tadašnji članovi priređivali cjelovečernje programe za naše građane koji su radili u inozemstvu.

U nekoliko navrata bilo je i teških situacija kada se nakratko prekidao rad zbog financija, te drugh razloga.

Današnji saziv društva pokrenule su žene iz mjesta koje su se okupile u društvu, izabrale rukovodstvo između sebe. Od 2004. godine društvo djeluje u više sekcija:

  • Tamburaška sekcija - voditelj Vedran Malogorski,
  • Folkorna sekcija - voditelj Franjo Dvorščak,
  • Mješoviti pjevački zbor - voditeljica Valentina Geci, prof.